Back to search results

Photos


Wishlist

There are no speakers in your wishlist.

Britta Böhler

Britta Böhler

'You can save the world, one case at a time'
Languages : English, Dutch, German

 • Categories

 • Administration, Governance & Politics
 • Society
  • Law
  • Lawyers / Legal Researchers
  • Safety / Fight against terrorism
 • Employability

 • Presenter
 • Corporate Facilitator
 • Paneldiscussion
 • Subjects

 • Politics and law
 • Privacy / 'the glass society'
 • Terrorism and terrorism prevention
 • Modern populism

Britta Böhler werd 1960 geboren in Duitsland. Zij studeerde rechten en politieke wetenschappen aan de universiteit van Freiburg waar zij ook promoveerde. Na haar studie werkte zij als advocaat in Frankfurt.  In 1995 verhuisde zij definitief naar Nederland. Het mede door haar opgerichte advocatenkantoor, Böhler Advocaten (www.böhler.eu), staat bekend om zijn spraakmakende, vaak politiek getinte zaken. Böhler kwam de afgelopen jaren veelvuldig met haar zaken in het nieuws. Zij was de

Read more

Britta Böhler werd 1960 geboren in Duitsland. Zij studeerde rechten en politieke wetenschappen aan de universiteit van Freiburg waar zij ook promoveerde. Na haar studie werkte zij als advocaat in Frankfurt.  In 1995 verhuisde zij definitief naar Nederland. Het mede door haar opgerichte advocatenkantoor, Böhler Advocaten (www.böhler.eu), staat bekend om zijn spraakmakende, vaak politiek getinte zaken. Böhler kwam de afgelopen jaren veelvuldig met haar zaken in het nieuws. Zij was de raadsvrouw van onder andere Abdullah Öcalan, Volkert van der G., de Hofstadgroep en Ayaan Hirsi Ali. Darnaast was Böhler van 2007 –2010 lid van de Eerste Kamer voor GroenLinks. 

Böhler heeft een groot aantal bestuurlijke functies vervuld. Zo was zij bijvoorbeeld drie jaar lang voorzitter van Greenpeace Nederland. Tevens is Böhler sinds 2010 als adviseur verbonden aan het Nexus Instituut (www.nexus-instituut.nl).  In 2003 won Böhler de Dekenprijs voor de beste Amsterdamse advocaat en in 2005 kreeg ze de Clara Meijer-Wichmann penning. Deze penning wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die een bijzondere erkenning verdient voor zijn of haar inzet voor de verdediging van de rechten van de mens, met name in Nederland.

Sinds 1 janauri 2012 is Böhler hoogleraar Advocatuur aan de universiteit van Amsterdam. Böhler publiceert vaak over actuele politieke en maatschappelijke onderwerpen en zij heeft twee boeken geschreven. In 2000 verscheen ‘De zwerftocht van een leider – Achter de schermen van de zaak Öcalan’, en in 2004 schreef Böhler een boek getiteld ‘Crisis in de rechtsstaat’.   

Collapse summary
Cover van Crisis In De Rechtstaat

Crisis In De Rechtstaat

Britta Böhler licht het publieke en politieke debat over de drie belangrijkste onderwerpen van de laatste tijd, veilighied, terrorisme en integratie, op superieure wijze door.

Order

Zij bespreekt in Crisis in de rechtstaat de historische ontwikkeling van de rechtstaat en een aantal spraakmakende rechtszaken waarin zijzelf als advocaat optrad: de rechtszaak tegen Volkert van der G., een politiek proces dat het functioneren van de rechtstaat op de proef heeft gesteld, voorts de Rotterdamse terroristenzaak, de zaak-Margarita en de aangifte tegen Jorge Zorreguieta, volgens de auteur een onmiskenbaar voorbeeld van een onwenselijke verstrengeling van politiek en recht.Auteur Britta Böhler signaleert dat bij alle aandacht voor die processen een sluipend maatschappelijk proces onvoldoende wordt onderkend, namelijk dat tal van maatregelen die omwille van meer veiligheid worden genomen indruisen tegen rechtstatelijke beginselen en onze burgerlijke vrijheden ondermijnen.

 

Ze wijst op de zorgwekkende paradox dat de ongereflecteerde roep om veiligheid uiteindelijk ten koste zal gaan van de rechtstaat, de belangrijkste garant voor onze veiligheid en de kern van wat wij beschaving noemen. Böhler houdt het handelen van overheid en media onverbiddelijk maar fair tegen het licht.
 

Cover van De zwerftocht van een leider

De zwerftocht van een leider

In november 1998 wordt Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische PKK, na zijn vlucht uit Damascus op het vliegveld van Rome opgepakt. 

Pogingen om in Italië politiek asiel te krijgen mislukken. Dan begint de tocht van een opgejaagde. een avontuurlijke Odyssee, die voert langs Moskou, Minsk en Rotterdam. Uiteindelijk krijgt de Turkse geheime dienst Öcalan in Kenia te pakken. Beelden uit het vliegtuig waarin hij naar Turkije wordt ontvoerd, tonen ons een man die als zijn blinddoek verwijderd is, verdwaasd de wereld in kijkt. Britta Böhler, de Nederlandse advocaat van Öcalan, vertelt het bloedstollende verhaal van de jacht op deze leider zonder land en verklaart haar betrokkenheid bij het lot van een man die door Turkije de grootste terrorist van deze eeuw wordt genoemd.

Britta Böhler werd In 1960 geboren te Freiburg (Duitsland), studeerde rechten en politieke wetenschappen in haar geboorteplaats en is sinds 1985 advocaat. Ze is gepromoveerd in de rechtsfilosofie. In 1991 verhuisde ze naar Nederland.