-
Categories
-
Administration, Governance & Politics
- Public Governance
-
Media & Journalism
- Columnists
-
Society
- Development Policy
-
Economy & Finance
- Globalisation
-
Employability
-
Subjects
- Human rights
- Justice
- Immigration rights
- Peace movements
- Alternative global organisation
Arcadi Oliveres Boadella was born in Barcelona in 1945. He studied Economics at the Universitat de Barcelona and achieved a PhD in 1993 with his thesis titled: the Defense Economy Cicle. In his thesis he explained the relation between the public expense for military issues and the armament industry. After this, he gained admission to the Department of Applied Economy at the Political Science Faculty at Universitat de Barcelona.
In his younger years, Arcadi was involved in several social
Read moreArcadi Oliveres Boadella was born in Barcelona in 1945. He studied Economics at the Universitat de Barcelona and achieved a PhD in 1993 with his thesis titled: the Defense Economy Cicle. In his thesis he explained the relation between the public expense for military issues and the armament industry. After this, he gained admission to the Department of Applied Economy at the Political Science Faculty at Universitat de Barcelona.
In his younger years, Arcadi was involved in several social and catholic movements, fighting in favour of democratic and the political freedom during the Spanish dictatorship. He was member of the Sindicat Democràtic d‘Estudiants (Democratic Students Union) and during the 70’s he participated in the Assamblea de Catalunya (Assembly of Catalunya). With this association in the summer of 1976, he organized the Marxa per la Llibertat (March for Freedom) all around Catalonia, claiming “Llibertat, Amnistia, Estatut d’Autonomia” (Freedom, Amnesty and Autonomy Statute).
In 1981, Arcadi started to work at the organization called Justicia i Pau (Peace and Justice), a Christian organisation dedicated to promoting human rights and peace. Since then, Arcadi Oliveres has been an active member and in 2001 he was elected president of this organization.
He participated as a teacher of co-organized courses at Catalan Universities in El Salvador, Nicaragua (Universitat Autonoma de Barcelona) and in Bolivia (Universitat Pompeu Fabra). He has been and still is a regular guest on the radio - programmes such as Catalunya Radio, Catalunya Informació, COM Radio, Ràdio-4, Ona Catalan and many others. Apart from his numerous activities, he has also been writing columns for several magazines like Canigó, Serra d’Or, Diari de la Pau, Diari de Sant Cugat and also in Diari Avui. He has participated in more than 60 books and publications.
Collapse summary
¿Quién debe a quién? Deuda ecológica y deuda externa
OrderLa Deuda Externa no ha dejado de aumentar en los últimos años en el Sur, pero esta Deuda debe relacionarse de una vez por todas con la Deuda Ecológica. Este puede ser el gran debate del nuevo siglo. El peso del pago de la Deuda Externa obliga a “apretarse el cinturón donde muchos tienen ya el estómago vacío” y además fuerza a una expoliación creciente de la naturaleza, en perjuicio de la gente que vive directamente de los recursos naturales o que padece la creciente contaminación por la extracción del petróleo, la exportación de minerales, etc. Su pago, pues, aumenta la Deuda Ecológica del Norte con el Sur, deuda que se explica no únicamente por el dióxido de carbono que se emite en exceso, sino también por el comercio ecológicamente desigual, por los muchos pasivos ambientales que se han acumulado por las exportaciones masivas. ¿Cómo valorar la pérdida de biodiversidad y de autonomía económica del Sur?

El ciclo armamentista español Una panorámica crÃtica (1989-1999)
OrderEspaña pertenece a la UE, la OTAN, la UEO , la OSCE, forma parte de varios euroejércitos: Eurofor, Euromafor y al ejército europeo de la UE, y todo ello condiciona de forma significativa la política militar que sigue el Estado español, hasta determinar, en parte, su economía, sin que en principio parezca un país militarizado, si se ve justificado por una amenaza proporcional. Esto es lo que pretende abordar este libro, que analiza el proceso económico de los armamentos y cómo ha evolucionado en los últimos diez años en España, proceso que en economía se llama ciclo armamentista. Un ciclo económico que debido a los enormes recursos que consume obliga a preguntarse sobre qué clase de bienes son las armas y qué efectos tienen en el desarrollo humano, tanto en los países productores como los consumidores. Este libro ha sido realizado por miembros del C3A (Campanya Contra el Comerç d´Armes) que forma parte de ENAAT (European Network Against The Arms Trade).

Contra la fam i la guerra
Order
Els ingressos de les 50 empreses més grans del món són més elevats que la renda conjunta de 160 països i la despesa militar mundial és 20 vegades superior als diners necessaris per eradicar la fam. El món es divideix entre els que hi guanyen i els que hi perden, perquè, tal com diu Arcadi Oliveres, farien falta tres planetes com el nostre si tothom tingués el nivell de vida d’un europeu. La fam i la guerra s’han convertit en problemes endèmics, aparentment inevitables. Però amb el seu discurs pedagògic, crític i personal, Arcadi Oliveres combina estadístiques i evidències per desemmascarar i denunciar les estructures, els processos històrics i els interessos que s’amaguen darrere els conflictes i les desigualtats. El seu ideari desmunta les teories del capitalisme més salvatge i proposa tot un món d’alternatives viables.

Un altre món
OrderÉs possible un altre món? Amb el seu discurs crític i a la vegada pedagògic, Arcadi Oliveres considera que no només és possible, sinó també necessari, sobretot davant les injustícies socials i la degradació ambiental. Entre la complicitat cap a un sistema que ens domina i les possibilitats de discrepar-hi hi ha un espai de consciència que ens ha de permetre veure que ni tot està perdut ni tot és impossible. Es tracta de posar en funcionament els mecanismes i les eines necessàries per desmuntar algunes teories i buscar un món més just.

El meu camà cap a la utopia
Order

¡En qué mundo vivimos! Infórmate, piensa y actúa
Order
¿Qué sabemos de este mundo? Poca cosa; se nos dice que estamos en la sociedad de la información, pero sabemos que es engañosa, parcial, tendenciosa...
Lo poco que sabemos nos demuestra que va bastante mal...: 40 millones de enfermos de sida; 700 millones de personas que ingresan un dólar al día; cada día mueren de hambre 40.000 niños y 30.000 adultos...
¿Por qué va tan mal, cuáles son las razones de la injusticia? Una parte importante de la situación del Tercer Mundo se debe al conjunto de relaciones económicas injustas que mantenemos los países del Norte con los países del Sur y que también repercute internamente en los asalariados de los países ricos.
¿Qué podemos hacer para que mejore? Informarnos, pensar y actuar, pública y privadamente, es decir, presionar a los que tienen el poder, implicarnos, comprometernos.

Aturem la crisi. Les perversions d'un sistema que és possible canviar
Order
El llibre per saber què ha passat amb la crisi, denunciar els culpables i proposar solucions per canviar el sistema.
Ja ho sabem: hi ha una crisi. I no és la primera que fa trontollar el sistema. Però si és diferent o ha tingut més ressò que les anteriors és perquè aquesta vegada, diuen els experts, té un component afegit: és global. Tenim un sistema financer que ha fet aigües, milers de persones s’han quedat sense feina, la fam augmenta i el planeta emmalalteix cada dia més.
Què ha passat aquesta vegada? Per què s’ha arribat fins aquí? Qui hi ha al darrera de la crisi? Què hi podem fer nosaltres? Arcadi Oliveres, líder dels moviments altermundistes, desemmascara en aquest llibre els principals culpables d’una crisi que s’hagués pogut evitar i de la qual tots en som una mica còmplices. Però, com diuen alguns, és massa tard per a ser pessimistes: les claus per al canvi són possibles. I ara, ja, del tot necessàries.

Diguem prou! Indignació i respostes a un sistema malalt
Order
«El sistema capitalista ha tocat fons», diu Arcadi Oliveres, que assegura que ni les retallades ni els rescats no «salvaran» una economia sustentada en la injustícia social: com pot ser que, mentre es donen diners als bancs, hi hagi famílies vivint al carrer? Com pot ser que, els que posen nota als països siguin els mateixos que especulen amb les finances i retallen els drets socials? Com pot ser que, haventhi prou recursos per a tothom, cada dia es mori gent de gana i que els rics siguin cada cop més rics i els pobres cada dia més pobres?
Mentrestant, els polítics ens diuen que no hi poden fer més. «Un sistema que dóna prioritat als interessos dalguns per sobre de les vides humanes és un sistema malalt», assegura Oliveres, una de les veus que han donat suport a la indignació del moviment 15M, el qual considera també que ha arribat lhora de caminar cap a propostes radicals de desobediència a un sistema i a unes polítiques que ja no són ni ètiques ni sostenibles. Ha arribat lhora de canviar!
Other people also viewed:
dr. Lionel Stoléru
Economist, politician and conductor
dr. Irene K. Adams
Education for life through health
prof. dr. Jaap van Duijn
"Easy and reliable investments"
Gemma Cernuda
Specialist on feminine branding and communication
Prof. dr. Helmut Becker
Leading industry advisor on strategy, business ...